פרויקט “שכנות” מציג את הנרטיבים האישיים והלאומיים של שני הצדדים ואת תפקידן של נשים ביישוב סכסוכים
אירועים מיוחדים שהתקיימו בסינמטק תל אביב, ביוזמת קבוצת הנשים של פורום המשפחות
“שכנות – נשים יוצרות פיוס“ – 2013
בשנת 2013 ארגנה קבוצת נשות פורום המשפחות השכולות אירוע בסדרת “שכנות – נשים יוצרות פיוס”. האירוע נערך בסינמטק תל אביב ובמסגרתו התקיים שוק אוכל והוצגו תערוכות צילום ואמנות, שהציגו את הנרטיבים האישיים והלאומיים של שני הצדדים ואת תפקידן של נשים ביישוב סכסוכים.
באירוע זה ביקשו נשות הקבוצה להעלות את המודעות הציבורית לחשיבות הדיאלוג וההיכרות, לצורך בהבנה הדדית ופיוס ולהבנת תפקידן המשמעותי שיש לנשים בתהליך זה.
במסגרת האירוע התקיימו שלל פעילויות, ביניהן:
- תערוכת צילום “הנוכחות של האין”: שכול וחיים משתלבים דרך עין העדשה, בפרויקט צילום מיוחד החושף את עולמן הפנימי של עשר נשים שאיבדו את היקר להן מכל במלחמה בין שני העמים. במסגרת הפרויקט יצאו הנשים למסע מרתק ואינטימי, המבקש לצלם את נוכחותם של היקירים שאיבדו ולבטא את ההיעדר, החסר, החלל.
במסגרת התערוכה הוצגו תמונות שצילמו משתתפות הפרויקט, בסביבתן הטבעית ובמהלך מפגשים משותפים שהתקיימו משני עברי הגבול. - תערוכת אמנות “מרקם החיים”: החיים שלפני ובצל השכול באים לידי ביטוי בחמישה עשר ספרים אישיים, עשויים בעבודת יד, המספרים את חייהן של נשים שכולות, פלסטיניות וישראליות.
בפרויקט אמנות החושף את האישי והמשותף, משתמשות המשתתפות באמצעים אמנותיים ובטקסטים עדינים ומרגשים בכדי לספר את סיפור חייהן, לחלוק רגשות ולבנות ביחד דרכים להבנה ולדיאלוג. - “ג’ם סשן”: תצוגה, טעימות ומכירה של מאכלים מעשה ידיהן של נשות הפורום. המאכלים הם תוצר של סדרת מפגשים בהדרכתם של גיל חובב וחוסאם עבאס, בהם בישלו ביחד נשים ישראליות ופלסטיניות מהפורום והכינו מגוון רחב של מאכלים, בדגש על ריבות וסוגים שונים של חמוצים.
- “זה לא ייגמר עד שנדבר”: ארבעה מפגשים בנושא תפקידי נשים בתהליכי פיוס, בהשתתפות ובהנחיית נשים פלסטיניות וישראליות, חברות הפורום ואורחות.
בין הנושאים בהם עסקו המפגשים:
“שלום הדור הבא” – חינוך לשלום מנקודת מבט נשית
“החיים עולים על הבמה” – תיאטרון פלייבק מציג סיפורים אמיתיים מהקהל
“אם ובת” – שתי נקודות מבט לאובדן
“שכנות – נשים יוצרות פיוס״ – 2009
האירוע “שכנות – נשים יוצרות פיוס” נולד במסגרת מפגשי קבוצת הנשים של פורום המשפחות השכולות. לאירוע, שהתקיים בסינמטק תל אביב בשנת 2009, קדמה פעילות משותפת של חברות הקבוצה, והוא נוצר תוך דיאלוג מתמשך בין שני הצדדים.
באירוע השתתפו כמאה נשים, ישראליות ופלסטיניות, חברות פורום המשפחות השכולות והציבור הרחב הוזמן לקחת חלק במגוון פעילויות:
- “אני רואה אותך, אני רואה אותי”: מיצג צילומים מן האלבום המשפחתי של חברות הפורום. באמצעות מראות עליהן מוצגות התמונות, המתבוננים אינם מביטים רק בתצלומים הלקוחים מאלבומן הפרטי של נשים ישראליות ופלסטיניות, אלא גם בעצמם ובנוכחים האחרים בחלל התצוגה. התצוגה מאפשרת לצופים להשתתף בחוויה רב ממדית, של תנועה בין העבר וההווה, בין החיים והמתים ובין הקיפאון המונצח בתצלומים לבין התנועה והחיים המשתקפים במראות.
- “נשים מדברות שלום”: מעגלי שיח ודיאלוג בהשתתפות נשות הפורום ואורחות. במהלך השיחות שיתפו חברות הפורום את סיפורן האישי ודנו, יחד עם הציבור הרחב, בנקודות מבט שונות ומגוונות על התמודדות עם האובדן, תהליכי הפיוס, העשייה למען שלום והעצמה נשית.
בין הנושאים שבהם עסקו מעגלי השיח:
– פעילות קבוצת הנשים
– פרויקט “שליחי פיוס” של פורום המשפחות – סטודנטיות שותפות לדרך
– אם ובת, שני דורות לפעילות בפורום, שתי נקודות מבט לסיפורי האובדן
– אובדן, פיוס ומשמעותם בחיי
– “איפה הנשים כולן?” – פעילות פמיניסטית תחת סכסוך מתמשך
– שילוב בין אורח חיים דתי ופעילות בפורום
– אמנות בסבך הפוליטיקה - “חלונות וחלומות”: עבודת יצירה משותפת של נשות הפורום המביאה לידי ביטוי את עולמן הפנימי ואת חייהן.
- “חוטי קסם” ו”מטבחה של סבתא”: תצוגה ומכירה של עבודות יד אישיות ומאכלים תוצרת בית, מעשה ידיהן של נשים פלסטינאיות וישראליות.